Mobilitatea – ar trebui sa ma intereseze sau nu?

Abordez acest subiect deoarece in ultimii ani am observat mari restrictii de mobilitate (miscare) la persoane din ce in ce mai tinere, chiar si la adolescenti si copii. Am putut sa observ acest aspect atat la persoane neantrenate, la pasionati de fitness, dar si la sportivi de performanta.

Asa ca sa vedem ce este mobilitatea, de ce e este importanta, ce factori determina o mobilitate scazuta si ce poti face pentru a o imbunatati.

Ce este mobilitatea?

Daca ne referim la termenul general, in acceptiune larga, mobilitatea inseamna capacitate ridicata de miscare, disponibilitate mare.

Daca ne referim la organismul uman, mobilitatea poate fi definita drep capacitatea omului de a efectua miscari cu amplitudine mare, utilizand pentru asta maximul potentialului anatomic de miscare dintr-o articulatie sau ansamblu de articulatii. De exemplu, pentru a ma putea lega la sireturi din pozitia stand in picioare, am nevoie de mobilitate pentru a face o aplecare spre inainte.

Mobilitate sau Flexibilitate?

De multe ori, mobilitatea si flexibilitatea se confunda, tindem sa credem ca ar fi sinonime, insa flexibilitatea este o componenta a mobilitatii si reprezinta calitatea tesuturilor conjunctive de a se alungi temporar. Mobilitatea in schimb este capacitatea corpului de a realiza o miscare, a unui muschi sau grup muscular, utilizand pentru asta mai multe elemente cum ar fi forta, coordonarea, constientizarea corpului.

In literatura de specialitate se vorbeste despre mai multe tipuri de mobilitate cum ar fi:

  • mobilitate generala (in toate articulatiile, permite executarea de miscari variate cu amplitudine mare)
  • mobilitate speciala (amplitudine mare pe anumite miscari specifice dezvoltate intr-o ramura sportiva
  • mobilitate pasiva (se dezvolta cu sprijin sau partener folosind greutatea corpului)
  • mobilitate activa (se dezvolta fara sprijin prin activitate musculara proprie, determina calitatea miscarii si nivelul de elasticitate a muschilor frenatori)

Gasim si alte clasificari ale mobilitatii mult mai elaborate, de interes pentru cei care vor sa aprofundeze subiectul.

De ce este importanta mobilitatea?

Daca ne referim la persoane ce nu fac sport/sport de performanta, lipsa de mobilitate articulara duce la deficienta de postura si dezechilibre de biomecanica a miscarii, acestea fiind posibile cauze ale uzurii si distrugerii articulatiilor precum genunchiul (cel mai afectat), soldul, glezna, coloana (in special zona lombare), intr-un cuvant scade calitatea miscarilor si a vietii implicit. Daca ne referim la sportivi, lipsa de mobilitate reduce performanta (scade forta, viteza, coordonarea) si creste riscul de accidentare.

Factorii care duc la o mobilitate scazuta, pe scurt, sunt lipsa de elasticitate a unor muschi (antagonisti) si lipsa altora de tonus sau de vascularizare, la fel si o coordonare slaba a proceselor neuro musculare ce regleaza incordarea si relaxarea muschilor.

Cum iti cresti mobilitatea?

Ce ar putea ajuta la imbunatatirea mobilitatii? In primul rand vascularizarea muschilor duce la o amplitudine mai mare de miscare, de asemenea o temperatura ridicata a corpului favorizeaza vascularizarea si implicit cresterea mobilitatii articulare. Apoi, si starea emotionala/psihica poate favoriza (stare pozitiva) sau inhiba (stare de nemultumire) musculatura in realizarea miscarilor cu amplitudine mare.

Exercitii recomandate pentru dezvoltarea mobilitatii

  • pentru dezvotarea mobilitatii pasive, se pot utiliza miscari de mentinere a segmentelor intr-o anumita pozitie timp de 5-10 secunde, avand ca scop alungirea antagonistilor
  • pentru dezvoltarea mobilitatii active, avem exercitii/miscari de aplecare, indoiri, flexii, extensii executate in serii (4-5) a cate 3-5 repetari, de asemenea se pot executa exercitii cu greutati, mingi medicinale, care au drept scop accentuarea intinderii muschilor tensionati, tot in serii a cate 3-5 repetari, chiar mai multe daca se urmareste un progres rapid sau o mobilitate ridicata

Subiectul este unul foarte vast, il voi mai aborda in articole viitoare.

Ca idee de final, e important de retinut ca mobilitatea ridicata mentine articulatiile sanatoase si imbunatateste performanta sportiva. Va recomand sa va mentineti mobilitatea ridicata si daca nu o aveti, sa o dezvoltati, este printre primele tipuri de exercitii pe care trebuie sa le faceti atunci cand incepeti un program de pregatire sportiva. Fara mobilitate foarte buna, nu veti face miscari de calitate si veti risca sa va accidentati.

Antrenati-va inteligent – “Minte sanatoasa in corp sanatos”

Scrie un comentariu

Acest site folosește cookie-uri. Navigând în continuare, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.