In cat timp slabesc?

De cand am inceput sa lucrez ca antrenor de fitness si apoi antrenor personal, cel mai des mi s-a pus intrebarea:  si eu in cat timp slabesc? Si sigur slabesc? Si cat de usor?

La aceasta intrebare, singurul care poate da raspunsul este chiar cel care pune intrebarea. Asta pentru ca singurii responsabili de ce se intampla cu viata si corpul nostru suntem noi si nimeni altcineva.  Celelalte persone implicate intr-un astfel de proces, cum e antrenorul, au doar rol de suport si ghidare a ta pentru a gasi calea potrivita ca lucrurile sa se intample.

Daca vrei sa stii in cat timp vei slabi, te intreb pe tine: cat timp esti dispus sa aloci pentru asta? Si de aici intrebarile pot continua: cat de mult iti doresti sa ajungi acolo, ce esti dispus sa sacrifici, la ce vei renunta, va fi asta o prioritate pentru tine? Vrei sa fie un obiectiv pe termen scurt sau sa pastrezi schimbarea pe termen lung?

Probabil persoanele care cauta transformari miraculoase intr-un timp scurt, nu se gandesc ca poate au fost sedentari 25-30 de ani, timp in care nu au fost “prietenosi” cu corpul lor. Si atunci te poti intreba: cum ar putea corpul tau sa se transforme complet in doar 4-6 saptamani fara a fi bruscat, fortat sa adopte o activitate si alimentatie complet noua?

E important de stiut ca este nevoie de minim 3 luni pentru ca al nostru creier (si apoi corp) doar sa se adapteze la o schimbare majora (indiferent ca vorbim de stil de viata, un obicei nou, activitati noi, alta alimentatie). Si abia apoi putem vorbi de pastrarea unor obiceiuri si transformari pe care nu doar oglinda, ci si corpul tau sa le primeasca bine. Presupunand, bineinteles, ca vrei sa arati bine in continuare si nu vrei sa te ingrasi la loc.

Cred ca ar fi timpul sa incepem sa ne punem unele intrebari. Antrenamentele magice cu transformari miraculoase de cateva saptamani nu sunt sanatoase. Pot functiona daca vrei sa iti dai tot organismul peste cap, insa ia in calcul ca daca  ai fost de acord sa platesti pentru un astfel de antrenament, ai picat in capcana societatii de consum, cu vanzare emotionala.

Ce alegi? O decizie emotionala (cu “acum” si “repede” si “doar in x saptamani”) sau un pas bine gandit, in care iti vei multumi pe termen lung?

“Mens sana in corpore sano” 😉

Bogdan

 

Scrie un comentariu

Acest site folosește cookie-uri. Navigând în continuare, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.